Ben jij er al helemaal klaar voor ????
Zo niet, zorg dan dat je je batterijen van je camera goed hebt opgeladen en dat je lenzen in topconditie zijn. Moedertje natuur gaat namelijk weer een spetterende vuurwerkshow weggeven in December.
Zoals ieder jaar vindt in December een van de meest spectaculaire meteoren regens van het jaar plaats, de zogenaamde Geminiden. De Geminiden zijn bijzonder doordat het moederobject geen komeet is maar de planetoïde (en mogelijk uitgedoofde komeet) Phaethon. Een andere bijzonderheid is dat de Geminiden pas in 1862 voor het eerst werden gezien, en sinds die tijd in hevigheid zijn toegenomen. De verwachting is dat het aantal meteoren in de komende eeuw af zal gaan nemen, totdat de zwerm niet meer zichtbaar is.
Dit jaar belooft een extra spectaculaire kijkervaring op te leveren aangezien de maan geen storende factor zal zijn, het is dus echt goed donker wat het waarnemen van de lichtzwakke meteoren dit keer een stuk makkelijker maakt. Met een beetje geluk kan je vanaf een goed donkere locatie en bij helder weer tot 120 meteoren per uur zien vallen. De Maan is dit keer geen storende factor tijdens de Geminiden meteoren regen.
Natuurlijk wil je dit spectaculaire fenomeen op de foto gaan zetten. In dit artikel over “Hoe fotografeer je vallende sterren” leg ik je alles uit hoe je dat het beste kunt aanpakken.
Maar dat is nog niet alles. Momenteel komt er een Komeet met de wetenschappelijke naam 46P/Wirtanen met een enorme snelheid ons zonnestelsel binnen gevlogen. De komeet zal een rondje om de zon maken en vervolgens weer in de diepe donkere ruimte van ons heelal gekatapulteerd worden.
De komeet zal zijn maximale helderheid bereiken omstreeks 16 December wanneer de komeet op “slechts” 0.08 AE (De afstand zon-aarde is 1 AE (Astronomische Eenheid)) en dat is bijna tegelijk met de piek van de Geminiden meteorenzwerm. Het bijzonder aan komeet 46P/Wirtanen is dat deze naar alle waarschijnlijkheid een helderheid gaat behalen van Magnitude +3-5. Het is alweer even geleden dat er zo’n heldere komeet ons zonnestelsel bezoekt.
Komeet 21P/Giacobini-Zinner op 14 September 2019 had op dat moment een helderheid van Mag+7.5
Een komeet met een helderheid van Magnitude +7 is al met het blote oog vanaf een hele donkere locatie waar te nemen is. Deze komeet belooft met zijn helderheid dus een makkelijk object te worden om te bekijken met het blote oog, of met een verrekijker of telescoop. Daarnaast bevindt de komeet zich op 16 December vlak bij het zevengesternte, beter bekend als “De Pleiaden”, een open sterrenhoop welke je makkelijk aan de hemel kunt herkennen. Hoe dit er uit gaat zien???? Dat is nog even de vraag, maar ik heb alvast een “Artist Impression” gemaakt zodat je een beetje een idee krijgt hoe dat er aan de nachtelijke hemel uit gaat zien.
Artist Impression van de samenstand van Komeet 46P/Wirtanen en de Pleiaden
Zorg er dus voor dat je de hemel in de gaten houdt de aankomende maand December want er valt weer genoeg spektakel te verwachten.
NOV
2018
Over de auteur:
My name is Rutger Bus and I'm an autodidact photographer based in the north of The Netherlands. I like to be out in the field and under the stars. That's why my main interest of photography lies mostly with Landscapes and the so-called Nightscapes. I Hope you like my pictures