Een ode aan komeet NEOWISE!

Geplaatst door:

Mijn eerste “contact” met de Komeet.

Het is alweer een dikke maand geleden, maar bij mij staat komeet NEOWISE C/2020 F3 nog vers in het geheugen. Kometen zijn erg onvoorspelbaar en het moest er dan ook wel een keer van komen; Een komeet welke wel die geweldige lichtshow ging geven waar iedere astrofotograaf al zo lang op zat te wachten. We hadden de laatste paar jaren al wel een aantal “vuile sneeuwballen” met veel potentie zien sneuvelen met hun strijd tegen het zonnegeweld. Komeet Swan was hier bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van. De voorspellingen waren erg gunstig, maar de Komeet overleefde zijn reis langs de zon nier en viel uit elkaar in meerdere fragmenten waardoor de helderheid ook sterk afnam.

Maar uiteindelijk werden we de afgelopen zomermaand Juli getrakteerd op een beeldschone Komeet, zoeentje die je kent vanuit de boekjes. De in eerste instantie niet zo veel belovende komeet NEOWISE C/2020 F3 werd in een rap tempo een stuk helderder en bereikte in no-time de grenswaarde van Mag 6.0 waarbij de komeet zelfs met het blote oog gespot kon worden vanaf een donkere locatie. Maar daar bleef het niet bij, boven alle verwachtingen in schoot de helderheid van de komeet door naar een uiteindelijke piekwaarde van Mag. 0.6 en was daarmee zelfs vanuit stedelijk gebied goed met het blote oog te zien.


Toen het nieuws van de steeds maar in helderheid toenemende komeet mij bereikte was ik inmiddels al op vakantie en vertoefde op het eiland Texel. Ik had maar een minimum aan camera-apparatuur meegenomen omdat ik niet had verwacht dat deze komeet zo’n geweldige show ging opvoeren. Een telescoop of een 300mm telelens had ik daarom niet in de bagage gestoken. Want dat zou je toch op zijn minst nodig moeten hebben om de komeet een beetje fatsoenlijk op de foto te kunnen krijgen? En alles wat ik mee had was een 85mm en een 14mm lens!.

Gelukkig bleek ik het daarin helemaal fout te hebben. Ik heb de meest prachtige opnames kunnen maken van de Komeet door voornamelijk met de Samyang 85mm F1.4 op mijn Sony A7R3 foto’s te maken vanaf een statief. Het strand bij Paal 9 op Texel bood mij daarbij een prachtig decor en een schitterend donkere hemel, al was het nog wel even spannend of ik de komeet te zien zou krijgen. Steeds als het avond werdt pakten de wolken zich namelijk weer samen boven het eiland waardoor het zicht op de komeet telkens geblokkeerd werd. Ik denk dat ik ongeveer 3 avonden nodig heb gehad voordat ik de komeet eindelijk in beeld kreeg…..en wat een gaaf moment was dat.

Wachtend op het wegtrekken van de wolken die zich maar bleven vormen boven land en het zicht op de Komeet steeds blokkeerden.
Uiteindelijk kwam de Komeet dan toch goed in beeld!

De komeet sprong daadwerkelijk als een heldere staart met gloeiende kop van mijn beeldscherm bij slechts een enkele opname van 3sec op ISO6400 met mijn Sony A7R3 en de Samyang 85mm f1.4.

Als een kind zo blij heb ik toen heel wat aaaah’s en ooooh’s over het strand laten galmen. FANTASTISCH. Zo’n komeet had ik in mijn hele leven nog nooit gezien. Komeet C/2011 L4 PanSTARRS uit 2013 kwam niet eens in de buurt, en dat vondt ik destijds al een heel fraai gezicht.

Het viel niet mee om deze fraaie Komeet op een originele manier te “vangen”!

Uiteraard moest ik dit fraaie schouwspel ook aan mijn kinderen laten zien. Een herinnering voor het leven, en ze gingen natuurlijk ook gewillig mee. Super spannend natuurlijk om samen met papa in het midden van de nacht op het strand te mogen lopen. Ik heb ze nog even de duinen ingestuurd zodat ik er een fraaie foto voor later van heb kunnen maken.

Mijn kids groeten de Komeet van bovenop het duin.

Zoals je hier op deze pagina kunt zien en lezen, heb ik de komeet over verschillende dagen kunnen volgen vanaf het strand, de camping en de omgeving van de camping op het mooie eiland Texel. Een fraai gezicht welke ik niet zo snel zal vergeten. Toen we een dikke week later weer thuis waren wilde ik de komeet nog eens op de foto zetten, maar dan vanuit onze eigen achtertuin. Toen bleek dat de machtig ogende Komeet die ik op Texel had mogen aanschouwen al een stuk zwakker was geworden, en alleen nog met een verrekijker te vinden was aan de nachtelijke hemel. Ik heb toen het fotograferen maar gelaten voor wat het was en de Komeet een vriendelijke groet gebracht en bedankt voor zijn spectaculaire show. Over ongeveer 6800 jaar komet de Komeet weer in onze omgeving en bestaat er een kans voor onze nazaten om de Komeet weer te bewonderen.

NEOWISE BEDANKT!

Stack van 120 opnames van elk 3sec, ISO6400, 85mm f1.8
0
  Related Posts
error: Content is protected !!