Hoe fotografeer je vallende sterren?
Het is ontzettend leuk om een mooie foto van de sterrenhemel te maken. En soms zie je zelfs een vallende ster. Maar dat moment gaat wel heel snel voorbij! Wat heb je ervoor nodig en met welke instellingen kun je het beste vallende sterren fotograferen?
Wat heb je nodig om foto’s te maken van vallende sterren?
- Een camera die handmatig in te stellen is (M-stand)
- Lichtsterke groothoek lens (zoals een 24mm f/1.4 lens)
- Geheugenkaart met een hoge opslagcapaciteit
- Een afstandsbediening (liefst met vergrendeling, Timer-remote)
- Volle accu’s voor je camera
- Een stevig statief
- Warme kleding
Het fotograferen van de Vallende sterren
Gedurende het jaar zijn er verschillende meteoren regens waar te nemen. De ene heeft heel veel vallende sterren per uur, en de ander beduidend minder. De meest actieve en bekende sterrenregens vinden plaats in Januari (de Booteïden), Augustus (de Perseïden) en December (de Geminiden). Dit zijn jaarlijks terugkerende meteorenzwermen en er zijn dan tot wel 100 vallende meteoren per uur te spotten. Het is een prachtig fenomeen om naar te kijken en het is dé uitgelezen kans om een vallende meteoor of een vallende ster op foto vast te leggen.
Welke voorbereidingen tref je?
Om de sterrenhemel te fotograferen is het verstandig om een goed donkere plek te zoeken. Hoe meer afgelegen de plek, hoe beter. De lichtvervuiling van een nabije stad of wat kassen is al heel snel op een foto te zien. Daarnaast is het fijn om voor jezelf thuis eerst de bediening van je camera in het donker te oefenen zodat je weet waar de knoppen zitten als je er echt op uit gaat ’s nachts. Het kan ’s nachts ook flink afkoelen, neem daarom een thermosfles met wat warms te drinken mee, en een dekentje of een dikke jas mee. Een krukje of klapstoel is ook geen overbodige luxe en vergeet ook je anti-muggen spray niet in de zomermaanden.
Stap voor stap vallende sterren fotograferen
- Zet de ruisonderdrukking en de beeldstabilisatie uit
- Stel de camera in op het maken van ‘serie opnamen’
- Zet de witbalans op circa 4000K voor een natuurlijke kleur
- Gebruik een zo groot mogelijk diafragma (zoals f/1.8 of f/2.8)
- Stel een wat hogere ISO-waarde in (ISO1600 of ISO3200)
- Bereken de maximale sluitertijd met de regel van 300 (300 delen door de brandpuntsafstand van je lens)
- Stel handmatig scherp op een felle ster met behulp van live view
- Trigger je camera met de afstandsbediening
Hoe kom je tot de juiste belichting?
Na het maken van de eerste test foto, kun je de belichting beoordelen met behulp van het histogram. Staat er meer informatie aan de linkerkant van het histogram dan in het midden, dan is de foto te donker en heb je een langere sluitertijd of een hogere ISO-waarde nodig. Staat de piek te ver naar rechts, dan heb je juist een kortere sluitertijd of een wat lagere ISO-waarde nodig. Bij een kortere sluitertijd is het wel lastiger om een vallende meteoor of ster in beeld te ‘vangen’ en moet je wat meer geluk hebben.
Hoe bereken je de maximale sluitertijd?
De aarde draait. En bij het fotograferen met langere sluitertijden, veranderen daardoor de sterren soms naar strepen. Hoe langer de brandpuntsafstand van je lens, hoe korter de maximale belichtingstijd kan zijn voordat dit effect optreedt. Om de aanwezige sterren ook daadwerkelijk als mooie ronde punten in beeld te brengen, is er een som om de maximale sluitertijd uit te rekenen. Dit is de ‘regel van 300’. De brandpuntsafstand van je lens vermenigvuldig je eerst met de cropfactor van je camera. Daarna deel je het getal 300, door het aantal millimeters van je berekende brandpuntsafstand (let op: een Full Frame camera heeft geen cropfactor)
Cropcamera
Een 35mm op een 1.5x crop camera:
300 / (35 x 1.5) = maximaal 5.7 seconden
Fullframe camera
Een 35mm op een fullframe camera:
300 / (35 x 1) = maximaal 8.5 seconden
Laat je camera continu fotograferen
Omdat je niet weet wanneer er iets te zien is, ben je heel veel aan het fotograferen. Maar het is niet nodig om een paar uur lang op de knop van je afstandsbediening te drukken. Na het triggeren van de camera kun je de afstandsbediening vergrendelen, mits je remote deze functie heeft, zodat de camera zelf door blijft gaan.
Heb je geen camera remote of geen afstandsbediening met vergrendeling? Kijk dan eens of je camera beschikt over een interval functie voor het maken van een timelapse. Er zijn best veel camera’s die deze functie hebben. Stel het aantal opnamen in, geef aan hoe lang je wilt fotograferen en kies voor een korte tijd tussen elke foto. Druk daarna op de ontspanknop en je camera doet de rest!
Heel veel succes met het maken van je “vallende ster” foto!
NOV
2018
Over de auteur:
My name is Rutger Bus and I'm an autodidact photographer based in the north of The Netherlands. I like to be out in the field and under the stars. That's why my main interest of photography lies mostly with Landscapes and the so-called Nightscapes. I Hope you like my pictures