Deep Sky vanuit de Achtertuin

Geplaatst door:

Met de winter achter de rug, de zomertijd die onlangs zijn intrede heeft gedaan en een zon die steeds later achter de horizon verdwijnt is voor astrofotografen het teken dat het bekende Melkweg seizoen eventjes voorbij is.

Even geen plaatjes meer van een mooie Melkweg boven een graanveld of een vervallen schuur op een donkere locatie….tenzij je bereidt bent om er heel vroeg voor op te staan. Dan kan je vanaf nu tot ongeveer eind mei nog wel prachtige Melkwegbogen fotograferen mits de weercondities het toelaten.

Melkwegboog boven Texel

Grijze Nachten

Vanaf eind Mei zullen de nachten dusdanig licht zijn dat er geen goede Melkwegfoto’s meer gemaakt kunnen worden. Dit komt doordat de zon dan niet laag genoeg achter de horizon zal zakken waardoor de zogenaamde periode van “Grijze Nachten” zal aanbreken. De nachten zullen dan niet meer echt donker worden waardoor het maken van een nachtfoto haast een onmogelijke opgave wordt aangezien het aanwezige licht van de zon de sterren zal doen verbleken.

De “Grijze Nachten” zullen nooit helemaal donker zijn

Galaxy Season

Als astrofotograaf zit er dan maar een ding op en dat is je heil zoeken in een andere vorm van fotograferen. Zo staat het begin van het voorjaar ook wel bekend als “het Galaxy Seizoen”. Zo rond half Februari staat de hemel er dusdanig gunstig bij dat er ongelooflijk veel sterrenstele gefotografeerd kunnen worden. De ene nog mooier dan de andere. Voor het fotograferen van Galaxies heb je vanzelfsprekend niet genoeg aan een wide-angle lens. Ik gebruik dan ook onderstaande telescoop om deze pareltjes op de foto te krijgen.

De Meade LXD75 Schmidt Newton 6” f/5 telescoop met een brandpunt van 762mm

Met deze telescoop speur ik vanuit de achtertuin de hemel af naar interessante Melkwegstelsels om op de foto te zetten. Dit gaat natuurlijk op een totaal andere wijze dan het maken van een Melkwegfoto en vereist ook best een boel kennis van de nachtelijke hemel. Gelukkig zijn er tal van handige programma’s en apps die je precies kunnen vertellen wat, wanneer en vooral waar er iets te zien valt. Zelf gebruik ik al jaren het programma Skysafari op mijn smartphone. Met dit programma, en nog een aantal andere softwarematige programma’s op mijn smartphone en aan de telescoop, kan ik heel nauwkeurig en snel bepaalde objecten in beeld krijgen.

Zo zijn de onderstaande foto’s van verschillende sterrenstelsels gemaak door meerdere foto’s van ieder 60 tot 180 seconden belichting softwarematig samen te voegen. De meeste van onderstaande stelsels, staan op zo’n 12-50 miljoen lichtjaar afstand vanaf de aarde. Op de foto van bijvoorbeeld het Naald Stelsel zijn ook achtergrond sterrenstelsels zichtbaar die tot wel 400 miljoen lichtjaar afstand van de aarde afstaan. En dat allemaal vanuit mijn eigen achtertuin….je wordt er haast stil van.

Zwartoog Stelsel, M64
Zonnebloem Stelsel, M63
Bode Stelsel, M81 & M82
M106 & NGC4217
Het Naald Stelsel, NGC4565
Het Spinnenwiel Stelsel, M101
0
  Related Posts
error: Content is protected !!