Vallende sterren in Augustus

Geplaatst door:

Bereidt je alvast voor op de Perseïden

Ieder jaar in de eerste weken van Augustus gonst het weer van de geruchten en berichten op social media dat er weer “vallende sterren” gezien kunnen worden. Het gaat in dit geval om één van de mooiste meteorenregens van het jaar, namelijk die van de Perseïden. Het zijn natuurlijk niet echt sterren die vallen, maar kleine steentjes en gruis afkomstig van meteoren die met hoge snelheid verbranden in onze atmosfeer. De veroorzaker van de Perseïden meteorenregen is de Komeet 109P/Swift-Tuttle, die in 133 jaar tijd zijn baan om de zon aflegt. Hierbij laat de komeet een enorme hoeveelheid gruis, steentjes en ijs (ook wel stofbaan genoemd) achter in de ruimte. Eén keer per jaar doorkruist het pad van de Aarde deze baan van deeltjes waardoor wij kunnen genieten van een spectaculaire show.

Een avondje sterren kijken is super ontspannend, en wie weet krijg je ook nog een spectaculaire lichtshow te zien.

Een avondje sterren kijken

De meteorenzwerm Perseïden is dus een jaarlijks terugkerende meteorenzwerm in de tweede week van Augustus en bereikt dit jaar op maandag 13 augustus 2018, rond 8 uur, het maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm dit jaar zo’n 85 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel (lees 59km/sec) en kunnen nalichtende sporen hebben. Dit jaar is de Maan afwezig en kan er dus optimaal genoten worden van de meteorenregen. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 3:30 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 58° boven de noordoostelijke horizon. Er zijn dan bij ons ieder uur naar schatting ongeveer 65 meteoren van deze zwerm zichtbaar. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 84 “vallende sterren” per uur te zien. Dat is al een stuk beter dan in 2017 waar er door het storende licht van de maan hooguit 35 meteoren per uur waren te zien.

Kaartje

De Radiant bevindt zich op ongeveer 58º hoogte op 13 Augustus om 03:30. Bron:www.hemel.waarnemen.com

Doordat de omstandigheden voor het waarnemen bijna ideaal zijn, zijn er ieder uur naar schattingen dus ongeveer 85 meteoren per uur zichtbaar. Je zult er in de praktijk echter nooit zoveel waarnemen, omdat we met onze ogen maar een klein stuk van de hemel kunnen bekijken. Er zal van deze 85 meteoren dus nog maar zo’n 40% in je beeldveld te zien zijn. Dat zijn altijd nog zo’n 34 meteoren per uur, en is daarom ook zeker nog de moeite van het waarnemen waard. Daarnaast zijn er ook altijd nog meteoren waar te nemen van andere zwermen, en de zogenaamde sporadische meteoren. Als het helder is belooft het in ieder geval een spectaculaire show te gaan worden.

Verschillende Perseiden gezien vanaf Moddergat (12-08-2017); hoe dichter bij de radiant hoe korter het lichtspoor

Hoe fotografeer ik een “vallende ster”

Als het weer het toelaat en je bent in de gelegenheid om zaterdag 13 Augustus op een donkere plek naar de hemel te kunnen kijken dan zou ik dat zeker doen. Neem vooral ook je camera mee en probeer er een paar op de foto te krijgen. De beste manier om een meteoriet op de foto te krijgen is een lens met een middelmatig brandpunt van ongeveer 24 tot 35mm op je camera te zetten en deze vervolgens vanaf een statief op de hemel te richten. Richt de camera niet rechtstreeks naar de radiant, maar mik er ongeveer 45-tot 90º naast. De meteoren die nabij de radiant vallen hebben namelijk maar hele korte lichtsporen. Hoe verder ze bij de radiant vandaan vallen hoe langer het lichtspoor zal zijn en des te meer kans heb je dat je de meteoor op je foto terug zal zien. Gebruik je lens altijd op het maximale diafragma (vaak f2.8 of lager, bijv f1.4). Hierdoor zorg je er voor dat er zoveel mogelijk licht door je lens op je sensor valt binnen het tijdsbestek dat je aan het belichten bent. Neem achtereenvolgens foto’s (het liefst met een timer-remote) met een belichtingstijd van ongeveer 15 seconden op ISO1600 of ISO3200. Met een beetje geluk valt er in dat tijdsbestek net een prachtig oplichtende meteoor door je beeldveld. En mocht dit gebeuren, reken er dan maar op dat de adrenaline begint te pompen wanner je deze terugziet op het schermpje van je camera 😉

Volgend jaar kunnen we omstreeks dezelfde periode weer genieten van de Perseïden. Tot die tijd, kunnen we ons hart in December nog eens ophalen wanneer we in December de Geminiden kunnen bewonderen.

0
  Related Posts
error: Content is protected !!