Seeing Stars Leiden

Geplaatst door:

Het is donderdag middag en mijn mobiel gaat over……een onbekend 06-nummer. Eerst maar even laten overgaan….het is echt een volhoudende beller want de telefoon blijft maar overgaan. Het zal dus wel geen irritante verkoper of spookbeller zijn. Ik besluit om toch maar op te nemen. Aan de andere kant van de lijn een vriendelijke vrouwenstem die vraagt of ik Rutger Bus, de nachtfotograaf ben waarop ik bevestigend antwoord. Daarna komt de vraag of ik ook bekend ben met het project SEEING Stars van kunstenaar Daan Roosegaarde. Ook hier kon ik met een volmondig JA op reageren. De aardige dame aan de lijn, welke de persoonlijke assistent van Daan Roosegaarde bleek te zijn, kwam met de vraag of ik namens kunstenaar Daan Roosegaarde als inspirerend Nightscape fotograaf het unieke evenement SEEING STARS op de foto wil zetten. Uiteraard moest ik hier eerst even over nadenken, maar zo’n unieke kans moet je natuurlijk met beide handen aangrijpen. Het lijkt mij overbodig om te vertellen dat ik hier apetrots op ben 😉

Om je alvast een indruk te geven van dit prachtige project vindt je hieronder de officiële trailer en het verhaal achter het project SEEING STARS Leiden.

De officiële trailer van het project SEEING STARS

Daan Roosegaarde en UNESCO brengen de sterren terug naar je straat. Het klinkt misschien als een sprookje, maar de Nederlandse stad Franeker heeft dit bereikt door alle stadslichten uit te doen in het project SEEING STARS. Samen met Unesco Nederland brachten we de sterren terugin de straat om een ​​gevoel van verbondenheid met elkaar te creëren, iets dat ontbrak tijdens de COVID-19 pandemie. Om dit unieke project voort te zetten is het dit weekend de beurt aan de stad Leiden. De burgemeester van Leiden heeft de samenwerking met Studio Roosegaarde bevestigd om SEEING STARS Leiden op 25 september te realiseren als onderdeel van Leiden European City of Science 2022. Op 25 september tussen 22.00 en 23.30 worden de lichten in de stad gedooft en zullen de sterren weer zichtbaar zijn in de straten onder voorbehoud dat het een heldere nacht zal zijn. Mocht het te bewolkt zijn, dan is SEEING STARS Leiden op een andere datum. Houd de website www.seeingstarsleiden.nl goed in de gaten. SEEING STARS is één schakelaar verwijderd van een donkere nacht en moedigt andere steden aan om dit voorbeeld te volgen. Unesco Nederland wil het zien van sterren als een vorm van universeel erfgoed erkennen.

Leiden bij nacht. Met de straatverlichting aan zijn er weinig sterren zichtbaar.

Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een lichtvervuilde lucht; een barrière die ons verhindert de schoonheid van het universum te ervaren. Maar er is een oplossing. “Iedereen zou het recht moeten hebben om de sterren te zien door een onvervuilde nachtelijke hemel. Als je naar de sterren kijkt, voel je je met elkaar verbonden, we maken allemaal deel uit van de immense kosmos. Dit is het gemeenschappelijke en universele erfgoed waar Daan Roosegaarde naar streeft. STERREN ZIEN is een belangrijke stap voorwaarts.” – Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Commissie voor Unesco “Voor één nacht zullen de inwoners van Leiden de natuurlijke duisternis herstellen en de sterren boven hun hoofd onthullen. STERREN ZIEN is nog maar het begin. In een tijd van energiecrisis, klimaatcrisis en verlies van biodiversiteit is het het hele jaar door een donkere lucht omarmen, door middel van betere kwaliteit verlichting, een simpele stap die alle steden moeten zetten.” – Ruskin Hartley, uitvoerend directeur van de International Dark-Sky Association. “Iedereen zit nu in zijn eigen kleine bubbel, losgekoppeld van elkaar. Ik realiseerde me dat er elke nacht een verbazingwekkende lichtprestatie hoog in onze lucht verborgen is. SEEING STARS brengt de sterren terug naar je eigen straat. De sterren zijn slechts “één schakelaar verwijderd.” – Daan Roosegaarde, SEEING STARS creëert een gevoel van verbondenheid, niet alleen met onze gemeenschap, maar ook met onze planeet. SEEING STARS is een samenwerking tussen de bewoners, overheid en bedrijven van Franeker, Unesco Nederland en Studio Roosegaarde om alle niet-essentiële huishoudelijke verlichting, billboards en straatverlichting uit te doen. Door deze lichtvervuiling op stadsbrede schaal te verwijderen, stelt SEEING STARS iedereen in staat om opnieuw contact te maken met het universum en de magie van sterrenlicht opnieuw te ervaren. De openbare veiligheid wordt gewaarborgd in nauwe samenwerking met de lokale overheid. SEEING STARS begon in Franeker en heeft als doel om naar steden als Leiden, Sydney, Venetië, Stockholm en Reykjavik te reizen. “Ik ben zo trots om alle lichten in onze stad uit te doen, de sterren te zien en me met elkaar verbonden te voelen.” – Marga Waanders, burgemeester van Franeker Unesco, Nacht van het Wad, Earth Hour, Nacht van de Nacht en de International Dark-Sky Association hebben eerder gepleit voor donkere momenten om het welzijn van mens en dier te vergroten. SEEING STARS maakt deel uit van deze beweging en fungeert als een radicale première die gericht is op het bekijken van de sterren in je stad. Het draagt ​​bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en weerspiegelt de rijke astronomische geschiedenis van de stad Franeker.

Als het licht uit is komen de sterren ineens tevoorschijn.
0
  Related Posts
  • No related posts found.
error: Content is protected !!