Belangrijkste eigenschappen
- Speciaal ontwikkeld voor Sony E-mount vatting
- 50mm focale afstand
- Snel f/1.4 maximaal diafragma
- Gemaakt voor Full Frame
De Samyang AF 50mm f/1.4 FE
Dit is de eerste lens in de lijn van de Samyang AF lenzen die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik op de Sony Full Frame camera’s. Naast deze snelle 50mm f1.4, zijn er inmiddels ook al de 14mm f2.8 AF en de 35mm f2.8 AF pancake uitgebracht. Daarnaast heeft Samyang ook al een 4e AF lens op de markt gebracht als opvolger van de 35mm f2.8 Pancake lens, de fraaie en snelle 35mm F1.4 AF welke ik in een nog te schrijven review aan de tand heb gevoeld.
Dat de spiegelloze systeemcamera’s aan een behoorlijke opmars bezig zijn is ook de Samyang natuurlijk niet ontgaan. Met een rijke en lange historie op het gebied van het produceren van manuele focus lenzen hebben ze zich nu ook op de markt begeven van de autofocus lenzen. Hiermee bieden ze de veeleisende sport- en actiefotograaf natuurlijk meteen een selectie lenzen aan met de uitstekende bouw- en prestatie vermogens van de manuele lenzen, maar nu met een autofocus motor tegen een concurrerende prijs t.o.v de concurrentie.
Samyang AF 50mm f/1.4 FE – Eigenschappen
Overduidelijk is een van de beste eigenschappen van de Samyang 50mm AF het grote diafragma van f1.4. Dit maakt deze lens bijzonder geschikt om onder omstandigheden met weinig licht te fotograferen. Daarnaast kan je met zo’n groot diafragma uitstekend je onderwerp van de achtergrond isoleren.
Bij weinig licht komt de grote lichtsterkte van F1.4 van de Samyang 50mm AF mooi van pas. 1/50s, ISO400, F1.4 Sony A7Riii
Samyang heeft er voor gekozen om de optische formule van negen glas elementen in acht groepen toe te passen waarbij er 3 asferische glas elementen zijn toegepast. Dit moet ervoor zorgen dat een optimale beeld kwaliteit gewaarborgd blijft bij gebruik van grote diafragma waarden doordat de sferische vervorming wordt onderdrukt. De specifieke opbouw van de lens kom je dan ook maar weinig tegen in het segment van 50mm lenzen.
Een tulpvormige zonnekap wordt meegeleverd om de lens tegen invallend licht van de zijkant te beschermen.
Het diafragma kan teruggebracht worden naar F16 waardoor een mooi 18-punts ster patroon ontstaat. De minimale focus afstand van de Samyang 50mm is 45cm en de lens heeft een schroefdraad van 67mm welke niet mee draait tijdens het scherpstellen. Hierdoor is gebruik van schroef filters of filtersystemen geen enkel probleem. Om de zogenaamde “flare” en “ghosting” tegen te gaan heeft Samyang het frontelement van de lens een een Ultra Multi Coating (UMC) meegegeven.
Met een doorsnede van 7.4cm en een lengte van bijna 9.8cm is dit Samyang objectief relatief groot. Toch blijft de lens in verhouding met andere 50mm lenzen een stuk kleiner. Dit komt mede doordat je vaak een converter nodig hebt om ander objectieven dan de eigen Sony-lenzen op de Sony Full Frame camera’s te kunnen gebruiken.
De Samyang 50mm f1.4 AF is met 585g ook maar een fractie zwaarder dan de concurrentie. Persoonlijk vindt ik het wel een prettige bijkomstigheid aangezien de lens nu veel lekkerder in de hand ligt in combinatie met de SonyA7Riii.
Wat verder opvalt aan de lens id het relatief minimalistische design. Op de lensschacht zijn geen knoppen te vinden, vindt je geen schaal voor scherpstelafstand en ook zit er geen ring op om handmatig het diafragma in te stellen. Dit alles gebeurt door de camera via de elektronische contacten op de lensvatting.
Fotografen die vaak fotograferen onder extreme weersomstandigheden moeten wel rekening houden met het fijt dat de lens geen waterafdichtende elementen bevat.
Samyang AF 50mm f/1.4 FE – Autofocus
Aangezien dit het eerst AF systeem van Samyang is moet gezegd worden dat ze voor een eerste keer geen slecht werk hebben afgeleverd. Ondanks dat de focusmotor niet heel stil is en nog wel eens traag reageert op snelle situaties, omdat de motor de neiging heeft om eerst voorbij het focus punt te schieten alvorens te locken op het onderwerp, is de lens prima in staat om bij statische onderwerpen de focus precies goed te leggen. Ik heb dan ook weinig problemen ondervonden bij het focussen op stilstaande onderwerpen. Zeker wanneer deze zich in het centrum van het beeld vonden was de focus snel en betrouwbaar.
Wanneer de autofocus het wel moeilijk krijgt kan makkelijk gebruik worden gemaakt van de MF functie (Manual Focus Assist) van de Sony camera. Hierbij heeft Samyang gebruik gemaakt van het “focus-by-wire” systeem waarbij de camera assisteert bij het focussen wanneer je tijdens het focussen aan de schermstelring draait. Een deel van het beeld wordt dan uitvergroot weergegeven waardoor je erg precies kunt focussen op je onderwerp.
Samyang AF 50mm F1.4 FE – Beeldkwaliteit
Ondanks dat de Samyang 50mm F1.4 een stuk goedkoper is dan Sony’s eigen 50mm F1.4, welke ongeveer 3 keer zo duur is, produceert de lens hele fraaie beelden met een prima scherpte en weinig kleurfouten.
Zelfs bij 100% vergroting heeft de lens nog voldoende scherpte (deze foto is vanuit de hand genomen op 1/50 sec, ISO160, F1.4 van ongeveer 5m afstand door de openstaande deur van de snoepwinkel)
Daarnaast heeft deze lens met zijn grote diafragma natuurlijk een enorm kleine scherpte diepte waardoor je bepaalde onderwerpen moeiteloos van de achtergrond kunt isoleren.
Daarnaast heeft de lens ook bijna geen vertekening waardoor rechte lijnen in een foto achteraf ook niet of nauwelijks gecorrigeerd hoeven te worden in een nabewerkingsdprogramma.
Weinig vertekening over het gehele beeldveld.
Samyang AF 50mm F1.4 FE – Vignetting
Wanneer je de lens op het grootste diafragma gebruikt heb je wel last van lichtafval naar de hoeken. Dit is vrij normaal voor lenzen met een groot diafragma en kan simpel worden opgelost door het diafragma een paar stops dicht te draaien. De lichtafval verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.
De Samyang AF 50mm F1.4 FE voor Astrofotografie?
Als het gaat om de prestaties van een lens dan is astrofotografie de ultieme test. het ontbreken van kleurfouten (chromatische abberatie) en de scherpte van een lens zijn voor het maken van een goede astrofoto cruciaal. Ik heb de Samyang 50mm F1.4 getest op mijn Sony A6000 (welke overigens een APS-c formaat sensor heeft) en ik kwam tot de conclusie dat de lens zich niet goed leent voor gebruik bij astrofotografie. Ik liep vooral aan tegen het scherpstellen van de lens. Normaal gesproken doe ik dit altijd op de manuele manier, en ik had het gevoeld dat de Samyang 50mm mij hierin niet geheel de vrije hand had. Wanneer ik de MF functie van de camera gebruikte, liet de focus motor van de Samyang zich nog steeds horen (waarschijnlijk door de focus-by-wire techniek) waardoor ik geen optimale scherpte kon behalen op de sterren. Daarnaast vertoonde de lens ook behoorlijk wat chromatische abberatie (kleurschifting) rond de sterren welke ik er zelfs met behoorlijk diafragmeren niet uit kreeg.
Onderstaande foto is een enkele opname van 60 seconden van het sterrenbeeld Orion. Zo op het eerste gezicht lijkt de foto scherp, maar zoom je 100% in dan is duidelijk te zien dat de sterren niet scherp zijn en er zich een dikke paarse rand om de sterren bevindt. Voor astrofotografen is dit onacceptabel, en ik zou deze lens dan ook niet aanraden voor astrofotografie.
Het sterrenbeeld Orion: Samyang 50mm AF @ f2.8, ISO1600, 60sec. Camera: Sony A6000a
Eindoordeel
Ben je in het bezit van een Sony Full Frame E-mount camera dan is de Samyang 50mm F1.4 zeker een lens die zijn geld meer dan waard is. De autofocus is een mooie toegevoegde waarde voor mensen die veel en vaak aan actiefotografie doen. De focusmotor zelf laat wat te wensen over, reageert niet altijd even vlot en maakt vrij veel lawaai zoals ook te zien is in het filmpje. Het is dan ook te hopen dat Samyang in opvolgende modellen de Autofocusmotor aanpakt en er een stillere, en meer accurate motor in kunnen zetten.
Mijn eindoordeel over deze lens op een schaal van 1 tot 10 is een dikke 8, mede dankzij de uitstekende beeldkwaliteit en zijn gunstige prijs/kwaliteit verhouding.
JAN
2018
Over de auteur:
My name is Rutger Bus and I'm an autodidact photographer based in the north of The Netherlands. I like to be out in the field and under the stars. That's why my main interest of photography lies mostly with Landscapes and the so-called Nightscapes. I Hope you like my pictures