Een avond onder de Sterren

Een workshop bij Rutger Bus fotografie gaat vooral om het samen beleven van de mooiste momenten van een dag, en in dit geval de nacht. Bij deze workshop, gebaseerd op de astrofotografie, staan vooral de donkerste uren na zonsondergang centraal. Een kraakheldere hemel, en de afwezigheid van de maan zijn een vereiste. Deze workshop zal plaatsvinden op één van Nederlands donkerste plekken op het vaste land, namelijk in het Dark Sky Park Lauwersmeer op de grens van Groningen en Friesland. Ik neem u mee op ontdekkingsreis langs de nachtelijke hemel en vertel u over interessante hemelobjecten welke op dat moment te zien zijn. Daarnaast staat natuurlijk vooral het maken van de zogenaamde “nightscapes” centraal en hebben we uitgebreid de mogelijkheid om de korte theoretische inleiding in de praktijk te brengen. Bijgestaan door de kundigheid en het enthousiasme van Rutger Bus leert u zo de basistechnieken die nodig zijn voor het maken van een geslaagde astrofoto onder de knie te krijgen.

Mocht u in het bezit zijn van een Startracker maar heeft u nog problemem om deze in gebruik te nemen dan kunt u de tracker altijd meenemen zodat we ook daarmee aan de slag kunnen gaan.

Mocht u van ver komen dan kunt u, afhankelijk van de locatie van de door u gekozen workkshop van te voren ook prima eten bij bijvoorbeeld Het Raadsel van de Wadden in Oostmahorn. Kijkt u voor openingstijden, het menu en de geldende Corona maatregelen eens op hun website. Zelfs overnachten in de omgeving behoort tot de mogelijkheden, zowel in de tent, camper of te huren appartement/huisje. Neemt u hiervoor even contact op met bijvoorbeeld Natuurcampeerterein de Pomp of Landall Esonstad voor de beschikbaarheid en prijzen.

Boek hier uw Workshop

Workshop informatie

 • Locatie: Lauwersmeer of Moddergat
 • Tijdstip: Na zonsondergang
 • Duur: ~3uur
 • Min. aantal deelnemers: 3
 • Max. aantal deelnemers: 10

Wat kunt u verwachten

 • Gezellige sfeer
 • Persoonlijke begeleiding
 • Prachtige omgeving
 • Unieke en leerzame ervaring
 • Schitterende sterrenhemel(evt.)

Zelf meenemen

 • Eigen camera
 • Evt een Tracker
 • Stevig statief
 • Goede schoenen of laarzen
 • Een timer-remote (evt.)
 • lensdoekje

Hoe ziet de Workshop eruit?

De Workshop start rond of na zonsondergang. Nadat we hebben verzameld op de parkeerplaats nabij de fotolocatie gaan we na een korte introductie van mijn kant direct aan de slag. Terwijl we bezig zijn met het maken van onze eerste opnamen probeer ik u wegwijs te maken aan de nachtelijke hemel en zal ik u enkele interessante hemelobjecten aanwijzen welke we eventueel op de foto gaan proberen te zetten. verder zal ik in gaan op hoe je correct moet belichten en wat het nut is van een lichtsterke lens, de timer-remote en wat er zoal nog meer komt kijken bij het maken van een Nightscape. Dit alles is van belang om een geslaagde astrofoto te maken. Heeft u vragen, stel ze gerust want voordat u het weet is de workshop weer ten einde.

LET OP: BIJ BEWOLKT WEER KAN DE WORKSHOP HELAAS NIET DOORGAAN.

 

Ben ik wel geschikt voor deze Workshop?

De workshop is geschikt voor de beginnend en gemiddelde fotograaf die graag eens aan het thema astrofotografie wil ruiken. Het is wel raadzaam dat je de verschillende instellingen zoals ISO waarde, diafragma en sluitertijden op je camera al enigszins onder de knie hebt, en dat je je camera ook in het donker met gemak kunt bedienen. (een rode zaklamp is handig om zo eventueel bij te kunnen schijnen)

Nadat u zich heeft aangemeld:

Nadat u zich heeft aangemeld via het online aanmeldingsformulier ontvangt u een bevestigingsmail van uw deelname. Mocht u na uw aanmelding niets van mij horen, check dan vooral ook uw spam-folder aangezien het nogal eens voorkomt dat de mail hierin verdwijnt. Ongeveer 1 week voor de start van de Workshop ontvangt u nog een herrineringsmail met daarin de exacte locatie en tijdstip van aanvang. Mocht de workshop niet doorgaan vanwege het weer dan stel ik u een uitwijkdatum voor. Als ook die u niet past dan ontvangt u uw geld terug.

De workshop is afhankelijk van het weer. Aangezien het weer zich niet makkelijk laat voorspellen wil het nog wel eens gebeuren dat we niet een compleet heldere avond tot onze beschikking hebben. Ook dan kunnen er prachtige Nightscapes gemaakt worden aangezien de aanwezigheid van enkele wolken een mooi dynamische effect aan uw foto zullen geven. Bij extreme omstandigheden zoals voorspeld onweer of extreme regenval zult u voortijdig een email ontvangen waarin ik u een uitwijkdatum voor de workshop voorleg. Mocht het zo zijn dat de workshop geen doorgang kan vinden vanwege het weer of dat u op geen enkele andere voorgestelde data kunt, dan krijgt u uw geld weer teruggestort op uw rekening. Voor alle andere omstandigheden zijn mijn Algemene Voorwaarden van toepassing.

Mocht u verder nog vragen of individuele wensen hebben laat het mij dan weten door contact op te nemen.

Boek hier uw Workshop